Δήμος Φαρσάλων

Δήμος Φαρσάλων

Δήμος Φαρσάλων

Δήμος Φαρσάλων

Ανοίγει τις πύλες του την ερχόμενη Δευτέρα το Παζάρι των Φαρσάλων, ένας θεσμός που διατηρείται για περισσότερο από τέσσερις αιώνες!

Ανοίγει και φέτος τις πύλες του την παραμονή του δεκαπενταύγουστου η «Εμποροπανήγυρις Φαρσάλων 2023» η οποία θα διαρκέσει οκτώ ημέρες ήτοι μέχρι τις 21 Αυγούστου και θα λάβει χώρα στον σκεπαστό χώρο της Λαϊκής Αγοράς των Φαρσάλων.

Η Εμποροπανήγυρη Φαρσάλων ή όπως παλαιότερα αποκαλούταν «Παναγιά Παζάρ» έχει τις ρίζες του στην περιοχή εδώ και τέσσερις και πλέον αιώνες και περιλάμβανε και ζωοπανήγυρη μέχρι και τη δεκαετία του 1960 σύμφωνα με διηγήσεις. Μέχρι τις αρχές του 2010 τελείτο γύρω από τις πηγές του Απιδανού (τουρκιστί Ταμπάκ Χανέ, δηλαδή βυρσοδεψείο) και η ύπαρξή της μαρτυρείται γραπτώς από το 1728 τουλάχιστον (Μελέτιος).

Το παζάρι αναπτύσσεται σε ένα χώρο περίπου 15 στρεμμάτων στον οποίο υπάρχουν δεκάδες πάγκοι (165) με εμπορεύματα διαφόρων κατηγοριών, πλανόδιοι μικροπωλητές, υπαίθρια ψητοπωλεία, εγκαταστάσεις έψησης και φυσικά περίπτερα με φρεσκοψημένο και φημισμένο γλύκισμα χαλβά Φαρσάλων.

Επίσης στο χώρο υπάρχουν ψυχαγωγικές διατάξεις (Λουνα Παρκ σε ένα χώρο περί των 4.600 τ.μ. ).

Για μια ολόκληρη εβδομάδα ο χώρος διεξαγωγής του παζαριού καθίσταται τόπος συνάντησης και εμπορικών συναλλαγών για χιλιάδες Φαρσαλινούς και επισκέπτες της περιοχής της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου (Δ/νση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης) εγκρίθηκαν από την Πενταμελή Επιτροπή Εμποροπανήγυρης 55 αιτήσεις εμπόρων που αντιστοιχούν σε 130 θέσεις περίπου και αναμένεται με την έλευση των ενδιαφερομένων εμπόρων στο Παζάρι να διατεθούν και οι υπόλοιπες.

Πλην των τοπικών εμπόρων, συμμετέχουν έμποροι από τη Λάρισα, από τη Μαγνησία, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Κομοτηνή, την Αθήνα, τη Χαλκίδα, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τον Πύργο Ηλείας και από άλλες πόλεις της χώρας.

Εκτός από τα περίπτερα του εμπορικού τομέα στο παζάρι θα υπάρχουν 2 ταβέρνες  τρεις μεγάλοι πάγκοι με Χαλβά Φαρσάλων, 2 πάγκοι-καντίνες για λουκουμάδες, κρέπες, παγωτό και στις εισόδους του χώρου έχουν δοθεί άδειες για τους ψήστες καλαμποκιού/ ποπ κορν, μαλλί της γριάς κ.α..

Ο Δήμος σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ έχει λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας και πυρασφάλειας του χώρου και των εγκαταστάσεων και έχει αναθέσει σε πιστοποιημένη εταιρεία τον έλεγχο των ψυχαγωγικών διατάξεων και παιχνιδιών για την προστασία των επιβατών / χρηστών.

Στον χώρο υπάρχουν δυο σημεία με κοινόχρηστες τουαλέτες (στο κτήριο των δημοτικών τουαλετών) καθώς και δυο συμβατικές χημικές τουαλέτες πλησίον των ταβερνών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών / πελατών αλλά και των εργαζομένων / εμπόρων και έχει ανατεθεί σε ιδιώτη η καθαριότητα των χώρων κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ, καθώς και τις εξαιρέσιμες ημέρες και ημέρες Αργίας.

Ο Δήμος Φαρσάλων απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να επισκεφτούν το Φαρσαλινό Παζάρι στηρίζοντας ενεργά έναν ιστορικό και σημαίνοντα για την περιοχή θεσμό.

Σχετικά Άρθρα

Κατάλληλο για κάθε ανθρώπινη χρήση το νερό στην πόλη των Φαρσάλων

Κατάλληλο για κάθε ανθρώπινη χρήση το νερό στην πόλη των Φαρσάλων Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Φαρσάλων το νερό στην πόλη των Φαρσάλων μετά τις τελευταίες εργαστηριακές εξετάσεις, κρίνεται

Read More »

Ανακοίνωση της Διοίκησης του ΕΛΓΑ

Με απόφαση της Διοίκησης του ΕΛΓΑ δίνεται παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημιάς φυτικής παραγωγής μέχρι και το Σάββατο 30/9/2023 και για απώλειες ζωικού κεφαλαίου μέχρι και τη Δευτέρα 25/9/2023.

Read More »

Xoρήγηση ζωοτροφών -δελτίο τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής)

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) θα χορηγηθούν ζωοτροφές για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των κτηνοτρόφων των οποίων οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στις

Read More »

Εκτεταμένες εργασίες καθαριότητας το Σαββατοκύριακο στην πόλη των Φαρσάλων

Από την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Φαρσάλων γίνεται γνωστό πως τα πρωινά του Σαββάτου 15 και της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί εκτεταμένο πλύσιμο της πόλης των Φαρσάλων με πιεστικά

Read More »

Αναστολή διδακτικής λειτουργίας όλων των σχολείων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   15-9-2023   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     Αναστολή διδακτικής λειτουργίας όλων των σχολείων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου     Μετά

Read More »

Εργασίες αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης των Φαρσάλων

Από τη ΔΕΥΑ Φαρσάλων γίνεται γνωστό πως λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την επαρχία μας την περασμένη εβδομάδα, έχει διαπιστωθεί βλάβη στο δίκτυο που τροφοδοτεί την πόλη των

Read More »