Η μεσογειακή αναιμία –γνωστή και ως θαλασσαιμία, ή νόσος του Cooley – είναι μια κληρονομική διαταραχή στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς. Στη χώρα μας η συχνότητα εμφάνισης της μεσογειακής αναιμίας είναι σχετικά υψηλή, φτάνει το 8% του γενικού πληθυσμού (κατά μέσο όρο), ενώ σε κάποιες περιοχές μπορεί να υπερβεί ακόμα και το 15%.
Ανάλογα με το ποια από τις σφαιρίνες της αιμοσφαιρίνης παράγεται σε πιο μικρή ποσότητα, διακρίνουμε και τους διαφορετικούς τύπους:
την α μεσογειακή αναιμία και
τη β αντίστοιχα, η οποία είναι και η πιο σοβαρή. Μάλιστα, οι μεταλλάξεις της β μεσογειακής αναιμίας είναι περισσότερες από 300.
Κληρονομικότητα και εκδηλώσεις
Η μεσογειακή αναιμία είναι κληρονομική υπόθεση.
- Όταν ένας από τους δύο γονείς είναι φορέαςτου λεγόμενου «στίγματος» της μεσογειακής αναιμίας –μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν νοσεί- τότε η πιθανότητα να έχει στίγμα και το παιδί τους είναι 50%.
- Όταν και οι δύο γονείς είναι φορείς, τότε η πιθανότητα το παιδί να πάσχει από μεσογειακή αναιμία είναι 25%, η πιθανότητα να είναι υγιές, αλλά να είναι φορέας του στίγματος είναι 50%, ενώ η πιθανότητα το παιδί να είναι απόλυτα υγιές χωρίς το στίγμα είναι 25%.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα της μεσογειακής αναιμίας είναι:
- η ωχρότητα στην όψηκαι στο δέρμα,
- η ατονία,
- η κούραση,
- τα κρύα χέρια και πόδια,
- η καθυστέρηση στην ανάπτυξη,
- οι διαταραχές στη διαμόρφωση του σκελετού με πιθανές παραμορφώσεις,
- η μεγαλύτερη ευαισθησία στις λοιμώξεις,
- η διόγκωση στη σπλήνα και το ήπαρ,
- αλλά και η βαριά αναιμία.
Διάγνωση και αντιμετώπιση της μεσογειακής αναιμίας
Για τη διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας κρίνεται απαραίτητος ο αιματολογικός και μοριακός έλεγχος.
Οριστική θεραπεία για τη μεσογειακή αναιμία δεν υπάρχει, αν και βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά υποσχόμενες γενετικές μέθοδοι.
Η αντιμετώπισή της έγκειται σε συχνές μεταγγίσεις αίματος
Συνέπεια των μεταγγίσεων όμως είναι η υπερβολική συσσώρευση σιδήρου (αιμοσιδήρωση). Πλέον η αποσιδήρωση επιτυγχάνεται με φαρμακευτική αγωγή, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος σχετικά με τη μεσογειακή αναιμία που ενδέχεται να ανοίξει έναν νέο δρόμο για την αντιμετώπιση της νόσου.
Με δεδομένο το ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για τη μεσογειακή αναιμία, η πρόληψη της νόσου καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική.
TO ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Ο γενετικός έλεγχος είναι μια λύση για τα ζευγάρια που θέλουν και επιθυμούν να μάθουν εγκαίρως αν υπάρχει ενδεχόμενο να μεταδώσουν στο παιδί τους τη νόσο.
Αν δεν έχει προηγηθεί ένας τέτοιος έλεγχος, η προγεννητική διάγνωση διενεργείται στο τέλος του πρώτου τριμήνου της κύησης και αποκαλύπτει αν το έμβρυο έχει κληρονομήσει τη διαταραχή των γονιών του.
Στην περιοχή μας οι εξετάσεις για το σύνδρομο της μεσογειακής αναιμίας γίνεται δωρεάν από τα γενικά νοσοκομεία και κυρίως το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ.
Για περισσότερες πληροφορίες παρατίθεται οι παρακάτω σύνδεσμοι:
https://www.moh.gov.gr/articles/news/374-pagkosmia–hmera–thalassaimias–mesogeiakhs–anaimias
https://www.eotha.gr/mesogiaki–anemia/
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Φαρσάλων Υλοποιείται από τον Δήμο Φαρσάλων στα πλαίσια της Πράξης «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φαρσάλων (Συνεχιζόμενη Δομή)». Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
-Ισόγειο Δημαρχιακού Καταστήματος, Πλατεία Δημαρχείου Τ.Κ 40300 ,Φάρσαλα
Τηλ 2491350167-168,e-mail.:k.koinotitas@dimosfarsalon.gr
-Παράρτημα Ρομά: Οικισμός Λυόμενων Κατοικιών Ρομά, 3η Πτέρυγα Εργατικών Κατοικιών
Τηλ.2491025805, 2491305022 e-mail:kkoinothtas_roma@dimosfarsalon.gr