Δήμος Φαρσάλων

Δήμος Φαρσάλων

Δήμος Φαρσάλων

Δήμος Φαρσάλων

Παραδοσιακές Δεξαμενές στο Βαρούσι

Μέχρι και την απελευθέρωση των Φαρσάλων από τον οθωμανικό ζυγό στα 1881, η υδροδότηση της πόλης γινόταν αποκλειστικά από πηγάδια και με μεταφορά νερού με δοχεία από τις κοντινές πηγές. Τις τοπικές αρχές της απελευθερωμένης πόλης απασχόλησε πολύ νωρίς το φλέγον θέμα της υδροδότησης της και στις αρχές του 20ου αιώνα αποφασίστηκε η ανέγερση δύο υδατοδεξαμενών στο ανατολικό τμήμα της, στην περιοχή του Βαρουσιού, με στόχο να εκσυγχρονιστεί το σύστημα υδροδότησης και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό από όλους τους κατοίκους των Φαρσάλων. Η κατασκευή των υδατοδεξαμενών περατώθηκε το 1910 επί δημαρχίας Αλεξάνδρου Κυρώζη.

Περιγραφή

Κατά το σχεδιασμό των υδατοδεξαμενών ακολουθήθηκαν τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά πρότυπα που χαρακτηρίζουν τα πιο σημαντικά ειδικά κτήρια της περιόδου αυτής.

Είναι εξολοκλήρου λιθόδμητες κατασκευές αυξημένων απαιτήσεων. Έχουν μνημειακή πρόθεση και οι προσόψεις τους είναι κατασκευασμένες από λαξευτή λιθοδομή.

Η οργάνωση των κυρίων όψεων γίνεται με βάση αυστηρούς κανόνες συμμετρίας κατά τον κατακόρυφο και τον οριζόντιο άξονα, βασισμένους στην τριμερή διάταξη. Κατακόρυφα το κεντρικό τμήμα προβάλλει έντονα σε εξοχή τονίζοντας με τον τρόπο αυτό την κεντρικά τοποθετημένη κύρια είσοδο. Οριζόντια διακρίνονται η επίστεψη, με προεξέχοντα διακοσμημένα με κυμάτια γείσα, ο κορμός και η βάση, επενδυμένη με μεγάλων διαστάσεων λαξευτούς λίθους.

Τα ανοίγματα έχουν λίθινα περιθυρώματα και οι κύριες είσοδοι τοξωτά ανώφλια.

Οι επιφάνειες των προσόψεων έχουν επενδυθεί με εξάγωνους λίθους κατά το πολυγωνικό σύστημα δομής που προσφέρει ένα κυψελωτό αποτέλεσμα.

Οι προεξέχοντες λαξευτοί γωνιόλιθοι υπογραμμίζουν την ευθεία των γωνιών.

Οι κατόψεις των υδατοδεξαμενών είναι απλές διμερείς και συνίστανται από ένα προθάλαμο και τον κυρίως χώρο αποθήκευσης νερού.

Η μεγαλύτερη εκ των δύο έχει εμβαδό που φθάνει τα 186,77 τ.μ. και ο χώρος αποθήκευσης νερού διαιρείται σε τέσσερις συγκοινωνούσες δεξαμενές, ενώ το εμβαδό της μικρότερης δεν ξεπερνά τα 70,11 τ.μ. και το νερό αποθηκεύεται σε μία μόνον δεξαμενή.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, ξεκινώντας από τις δεξαμενές με σωληνωτούς αγωγούς το νερό μεταφερόταν έως τα όρια τ