Δήμος Φαρσάλων

Δήμος Φαρσάλων

Δήμος Φαρσάλων

Δήμος Φαρσάλων

Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει παραμονή Δεκαπενταύγουστου το ιστορικό παζάρι των Φαρσάλων

Με αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς πωλητών σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του μεθαύριο Τετάρτη, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, το ιστορικό παζάρι των Φαρσάλων. Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες από πλευράς Δήμου, με τις αντιδημαρχίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται επί ποδός ώστε όλα να είναι έτοιμα για την πρεμιέρα ενός θεσμού που προσελκύει εδώ και δεκαετίες στα Φάρσαλα χιλιάδες επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα τα οποία υποβλήθηκαν μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Ανάπτυξης και αξιολογήθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Εμποροπανηγύρεως Φαρσάλων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου, το 90% των αιτήσεων αφορά πωλητές που δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στο παζάρι των Φαρσάλων, ενώ ένα 10 % αφορά πωλητές που προσέρχονται για πρώτη φορά και κατά μέσο όρο αιτήθηκαν 3 θέσεις / παράγκες.

Το σύνολο των περιπτέρων που κατασκευάστηκαν είναι περίπου 150, εκ των οποίων τα 140 θα έχουν βιομηχανικά είδη, ρούχα, είδη ένδυσης, υπόδησης, λευκά είδη, είδη σπιτιού, ηλεκτρονικά είδη, βιβλία, φο μπιζού, δερμάτινα είδη, μικροεργαλεία, παιχνίδια και πολλά ακόμη είδη.

Στην κεντρική είσοδο, σε δυο μεγάλα περίπτερα, θα υπάρχει για τους επισκέπτες  προς πώληση το φημισμένο τοπικό γλύκισμα του Χαλβά Φαρσάλων, παρασκευασμένο από γνωστούς τοπικούς χαλβαδοποιούς. Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν λουκούμια, κρέπες, λουκουμάδες και άλλα, όπως ξηρούς καρπούς, όσπρια από τοπικούς παραγωγούς, θα γευτούν ποπ κορν, μαλλί της γριάς και πολλά ακόμη παραδοσιακά προϊόντα. Στις δυο μεγάλες εγκαταστάσεις εστίασης θα μπορούν να απολαύσουν νόστιμα ψητά. Επίσης στο χώρο υπάρχουν ψυχαγωγικές διατάξεις (Λουνα Παρκ σε ένα χώρο έκτασης περίπου 4.600 τ.μ. ).

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τόνισε πως «σε μία δύσκολη εποχή που τα πάντα φθίνουν, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να διατηρήσουμε έναν ιστορικό θεσμό, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την μακραίωνη ιστορία της περιοχής μας. Το παζάρι των Φαρσάλων δίνει για οκτώ ημέρες ζωή στην πόλη μας, τονώνοντας την τοπική αγορά. Καθ’ όλη τη διάρκειά του, τα Φάρσαλα σφύζουν από ζωή, ενώ η Σκεπαστή μας Αγορά γίνεται σημείο συνάντησης, ψυχαγωγίας και εμπορικών συναλλαγών. Παροτρύνουμε όλους τους συμπολίτες μας από τα Φάρσαλα αλλά και από οπουδήποτε αλλού, να επισκεφθούν το Παζάρι των Φαρσάλων, να στηρίξουν τον θεσμό αλλά και να περάσουν ευχάριστες στιγμές με τους δικούς τους ανθρώπους, διασκεδάζοντας και κάνοντας τις αγορές τους».

 

ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΙΩΝΕΣ ΖΩΗΣ

Η Εμποροπανήγυρη των Φαρσάλων ή το «Παναϊά Παζάρ» κατά την παλαιότερη ονομασία του, τελείται εδώ και τέσσερις και πλέον αιώνες, είναι καθιερωμένη ως παραδοσιακή και περιλάμβανε και ζωοπανήγυρη μέχρι και τη δεκαετία του 1960 σύμφωνα με διηγήσεις. Μέχρι τις αρχές του 2010 τελείτο γύρω από τις πηγές του Απιδανού (τουρκιστί Ταμπάκ Χανέ, δηλαδή βυρσοδεψείο) και η ύπαρξή της μαρτυρείται γραπτώς από το 1728 τουλάχιστον (Μελέτιος). Σήμερα, διεξάγεται στη σκεπαστή λαϊκή αγορά, στην είσοδο της πόλης.

Ο Δήμος σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα και την Πυροσβεστική, έχει λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας και πυρασφάλειας του χώρου και των εγκαταστάσεων, ενώ έχει αναθέσει σε πιστοποιημένη εταιρεία τον έλεγχο των ψυχαγωγικών διατάξεων και παιχνιδιών για την προστασία των επιβατών / χρηστών.

Στον χώρο θα υπάρχουν δυο σημεία με κοινόχρηστες τουαλέτες (στο κτήριο των δημοτικών τουαλετών) καθώς και δυο συμβατικές χημικές τουαλέτες πλησίον των ταβερνών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών / πελατών αλλά και των εργαζομένων / εμπόρων. Επίσης, έχει ανατεθεί σε ιδιώτη η καθαριότητα των χώρων κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ, καθώς και τις εξαιρέσιμες ημέρες και ημέρες αργίας.

Η εμποροπανήγυρη θα διαρκέσει οκτώ ημέρες ήτοι μέχρι τις 21 Αυγούστου 2024 στον σκεπαστό χώρο της Λαϊκής Αγοράς, ενώ το σύνολο των εσόδων για τον Δήμο Φαρσάλων αναμένεται να κυμανθεί από 55.000 έως 60.000 ευρώ.

 

Σχετικά Άρθρα

Φάρσαλα: Ενημερωτική δράση για την προστασία παιδιών και εφήβων από τους κινδύνους του διαδικτύου

Ενημερωτική δράση πραγματοποιήθηκε στο Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φαρσάλων (Συνεχιζόμενη Δομή) με θέμα την «Προστασία Παιδιών και Εφήβων από τους Κινδύνους του Διαδικτύου»

Read More »

Ψηφιακό «άλμα» για τον δήμο Φαρσάλων με νέο έργο που αλλάζει τις υπηρεσίες του δήμου

Ένα σημαντικό έργο ψηφιακού εκσυγχρονισμού προχωρά στον Δήμο Φαρσάλων, καθώς εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μια ολοκληρωμένη δράση που στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους

Read More »

Στις 29 Μαρτίου ο «5ος Μυρμιδόνων Άθλος» και ο «2ος Μυρμιδόνων mini Trail» στα Φάρσαλα

Ο Δήμος Φαρσάλων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ), τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας και την Running Team

Read More »

Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης «Της Λυγερής το φόρεμα, της νύφης το φουστάνι» στην Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Της Λυγερής το φόρεμα, της νύφης το φουστάνι» στον διάδρομο της Αρχαιολογικής Συλλογής Φαρσάλων, στο πλαίσιο των δράσεων

Read More »

Συνάντηση του Δημάρχου Φαρσάλων με τον νέο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας

  Με τον νέο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας, ταξίαρχο κ. Γιώργο Ντιζέ, συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Φαρσάλων και Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας

Read More »

Η έκθεση «Της Λυγερής το φόρεμα, της νύφης το φουστάνι» στην Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων

Ο Δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας «Γιώργος και Λένα Γουργιώτη», θα φιλοξενήσει την έκθεση «Της Λυγερής το φόρεμα, της νύφης

Read More »