Δήμος Φαρσάλων

Δήμος Φαρσάλων

Δήμος Φαρσάλων

Δήμος Φαρσάλων

Διάλεξη στα Φάρσαλα για την μητέρα του μυθικού Αχιλλέα, την θεά Θέτιδα

Με μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση – διάλεξη με αντικείμενο την μητέρα του μεγάλου ήρωα Αχιλλέα, την θεά Θέτιδα, θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις της 17ης Γιορτής Χαλβά, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου.

Η διάλεξη θα λάβει χώρα στην πλατεία Απιδανού, στις 8 το απόγευμα, με ομιλητή τον Διδάκτωρ του Αρχαιολογικού Τουρισμού και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλη Σπανό.

Όπως ο ίδιος τονίζει, «η παγκόσμια εμβέλεια του Αχιλλέα είναι αναντίρρητη, ούσα μία προσωπικότητα η οποία αποτελεί την ψυχή της Ελλάδος. Η ακτινοβολία του ωστόσο, είναι τέτοια που περιθωριοποιεί και άλλες σημαίνουσες οντότητες, οι οποίες είναι με τον δικό τους τρόπο σημαντικές και γι’ αυτόν τον λόγο, χρήζουν περισσότερης ανάλυσης και προσοχής.

Δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει κάποιος ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ατόμου διαδραματίζουν οι γονείς. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμο να θεωρηθεί ως επίκεντρο της συγκεκριμένης διάλεξης, η μητέρα του ήρωα, η θεά Θέτιδα. Οι λόγοι είναι οι κάτωθι:

  • Δεν αποτελεί ελάσσονα θεότητα όπως είθισται να παρουσιάζεται, κατά γενική ομολογία, στις μυθολογικές μελέτες.
  • Η δύναμη που κατέχει είναι πέραν των δυνατοτήτων οποιουδήποτε θεού και συνεπώς, η προσαρμογή της στο κοινωνικό ισοδύναμο καταδεικνύει το βεληνεκές του Αχιλλέα.
  • Τα γνωρίσματα της, διαμορφώνουν έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους θεούς.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου δεν της έχει δοθεί κάποια ιδιότητα, όπως για παράδειγμα η Αθηνά που είναι θεά της σοφίας.

  • Η τραγικότητα της θεάς, φαινομενικά είναι μειονέκτημα αλλά οδηγεί τελικά σ’ ένα αξεπέραστο ηθικό μεγαλείο.
  • Η «φιλοσοφική διένεξη» της με τον γιο της υπογραμμίζει και ενδυναμώνει στον μέγιστο βαθμό, τη διαμόρφωση του Αχίλλειου Κώδικα, περί αντίληψης της ζωής.
  • Η ολιστική σύνδεση Θέτιδας και Αχιλλέα, σε γεωπολιτικό πλαίσιο.

Η παράθεση των παραπάνω λόγων αποτελεί ένα ταξίδι στα αχαρτογράφητα άδυτα της θεάς Θέτιδας ενώ ταυτόχρονα, παρουσιάζονται και τεκμηριώνονται καινοτόμες αναλύσεις που αφορούν στην ίδια και στον γιο της, οι οποίες έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς βιβλιογραφίας για τη Φθία και έχουν τύχει της ανάλογης τιμητικής υποδοχής από κύκλους του εξωτερικού».

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Ο Βασίλειος Σπανός γεννήθηκε στη Λάρισα το 1987 και είναι απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς και στον αρχαιολογικό τουρισμό με 2 υποτροφίες και το 2017, αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Αρχαιολογικού Τουρισμού και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα άπτονται της μυθολογίας, της αρχαίας και νεότερης ιστορίας, της ταυτότητας τόπου (branding), του αρχαιολογικού τουρισμού, της πολιτιστικής διπλωματίας, της πολιτικής φιλοσοφίας, της γεωπολιτικής και του Ισλάμ. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού και μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει:

  • Συγγραφέας στη στήλη “Θεσσαλική Μυσταγωγία” στον τοπικό τύπο του Νομού Λάρισας, με σκοπό τη διάχυση της θεσσαλικής μυθιστορίας.
  • Ερευνητής, συντονιστής και εκπαιδευτής προγραμμάτων με επίκεντρο την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, υπό την αιγίδα της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Εισηγητής σε προγράμματα κατάρτισης ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού.
  • Εισηγητής σε προγράμματα τουρισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Σύμβουλος της UNESCO, για την ανάδειξη νεότερων μνημείων της Ελλάδος μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Επιστημονικός ερευνητής του 1ου Στρατηγικού Σχεδίου Marketing στην Ελλάδα, που εκπονήθηκε για την πόλη της Λάρισας.
  • Ξεναγός του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, στο πλαίσιο της πολιτιστικής και τουριστικής εξωστρέφειας της πόλης.
  • Ακαδημαϊκός Διευθυντής μεγάλου ιδιωτικού εκπαιδευτικού ομίλου.

Τέλος, προωθεί την ελληνική πολιτιστική διπλωματία και δη αυτήν των Φαρσάλων στο εξωτερικό με κάθε ευκαιρία καθώς αυτή αποτελεί έναν εκ των 4 πυλώνων της γεωπολιτικής, έχοντας στο παλμαρέ του πάνω από 100 ομιλίες και διαλέξεις σε Δήμους, Περιφέρειες, Μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς, σε Ελλάδα και  εξωτερικό. Έχει συγγράψει πάνω από 40 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, διεθνή και πανελλήνια συνέδρια ενώ του έχει αποδοθεί και εύφημος μνεία, για τη διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο. Για τη συνολική του δράση, του έχουν απονεμηθεί 4 τιμητικές διακρίσεις.

Σχετικά Άρθρα

Απεστάλησαν από τον ΕΛΓΑ τα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από τον «Daniel»

Απεστάλησαν από τον ΕΛΓΑ τα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από τον «Daniel»   Από τον Δήμο Φαρσάλων γίνεται γνωστό ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε πίνακες με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από

Read More »

Στον Δήμαρχο Φαρσάλων αθλητές του Συλλόγου ΑΣ Καράτε «Ηρακλής» που διακρίθηκαν στο Κύπελλο εγχρώμων και μαύρων ζωνών

  Εύσημα για τις σημαντικές τους διακρίσεις στο Κύπελλο Εγχρώμων και Μαύρων Ζωνών που διεξήχθη το διήμερο 5 και 6 Οκτωβρίου, απένειμε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου στους αθλητές

Read More »

Χορήγηση επιδότησης προσωρινής στέγασης με μορφή επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης για κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από πλημμύρες

Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπό στοιχεία 21402/ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/Α36/05.10.2023 κοινής υπουργικής απόφασης «Χορήγηση επιδότησης προσωρινής στέγασης με τη μορφή επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από τις

Read More »

Συνεχίζεται στον Πύργο Καραμίχου η περιοδική έκθεση «Οι άνθρωποι του κάμπου» με φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Ο Δήμος Φαρσάλων στο Κέντρο ψηφιακής φωτογραφίας της Νεότερης Ιστορίας του Δήμου, στον Πύργο Καραμίχου, φιλοξενεί από τα τέλη Μαΐου μια περιοδική έκθεση αναλογικής φωτογραφίας του μεγάλου Λαρισαίου φωτογράφου του

Read More »

Στον Δήμαρχο Φαρσάλων η Διοίκηση του Σκακιστικού Συλλόγου Φαρσάλων

Εθιμοτυπικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα είχε η συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου με τη νέα διοίκηση του Σκακιστικού Συλλόγου Φαρσάλων. Συζητήθηκαν οι νέες δράσεις του Συλλόγου,

Read More »